
پس از سپري شدن ماهها انتظار سرانجام پردازندههاي سندي بريج (Sandy Bridge processors) اينتل راهي بازار شده و در دسترس مصرفكنندگان قرار گرفتند. در حقيقت از اواسط ماه دسامبر، اينتل تعدادي از اين پردازندهها را كه قصد به بازار فرستادنشان را داشت، در اختيار عدهاي از كاربران حرفهاي قرار داده بود تا مورد آزمايش قرار بگيرند. اما اينتل با همه آنها قرارداد توافقي را برقرار ساخته بود تا قبل از عرضه آنها به بازار، هيچ خبر و اطلاعاتي از اين آزمايشها و جزئيات مشخصات آنها را فاش نكنند. حال زمان آن رسيده كه ما مهر سكوت را شكسته و نام واقعي پردازندههايي كه تاكنون با اسم رمز سنديبريج شناخته ميشدند را منتشر كنيم.
اينتل پردازندههاي جديد سنديبريج را نسل دوم پردازندههاي سري Core خود دانسته و روش نامگذاري آنها را براساس همان نسل اولشان، يعني
Core i7 ، i5 و i3 بنا نهاده است. البته اين نامها به خودي خود ديگر تازگي چنداني براي كاربران نداشته و هيجانانگيز نيستند. با آن كه اينتل همچنان بر حفظ روش نامگذاري و استفاده از همان مارك قبلي پافشاري داشته، اما تعداد ارقام نشاندهنده مدل اين پردازندهها را از 3 به 4 افزايش داده است. از نمونههاي موجود در بازار آنها ميتوان از پردازندههاي 4 هستهاي Core i7-2600K و Core i5-2500K نام برد. (روی ادامه مطلب کلیک کنید)
مشخصات و مزايا
اين پردازندههاي جديد از نظر نوع معماري، سوكت و چيپستي كه آنها را مورد پشتيباني قرار ميدهد، چنان دستخوش تغييرات جدي و گستردهاي شدهاند كه نسبت به مدلهاي قديميتر سري Core با بهبودي عظيم مواجه شدهاند. چرخه توليد اين پردازندهها نيز بر پايه روش توليد تراشههاي 32 نانومتري نهالم (Nehalem) استوار است، اما در مورد معماري آنها بازنگري و تجديد نظرهايي صورت گرفته است. مشهودترين خاصيت اين طراحي جديد، اين است كه اين نسل از پردازندههاي Core، از وجود تراشههاي گرافيكي درونساخت در ساختار خود بهره ميبرند. برخلاف ساختمان پردازندههاي نسل پيشين، اين تراشههاي گرافيكي به جاي اينكه در قالب يك بستهبندي به صورت يك بخش مستقل سيليكوني، پهلو به پهلوي پردازنده قرار داشته باشند، درست در درون و بر روي قطعه كوچك سيليكوني تشكيلدهنده پردازنده (die) تعبيه شدهاند. اين ساختار نكات و رموز فني پيچيدهاي را در بر دارد، اما به زبان ساده ميتوان گفت كه به عنوان بهترين مزيت، امكان به اشتراك گذاشتن حافظه نهان سطح 3 (
L3 cache) را براي هر دو بخش پردازشي و گرافيكي فراهم كرده و بين نيازهاي قدرت (مصرف انرژي) و خروجي گرماي آنها به عنوان سيستمي واحد توازن برقرار ميسازد. در نتيجه هر دو بخش واحدهاي پردازنده و پردازشگر گرافيكي، قادرند تا به صورتي پويا براساس نيازها سرعت سيكل ساعت خود را بالا ببرند.
سختافزار گرافيكي آنها نيز به نوبه خود از جهاتي ديگر توسعه و بهبود يافته و با اضافه شدن قابليتهايي گوناگون، از جمله
HDMI 1.4a توانايي پخش بلو ري با برجستهبيني 3بعدي «stereoscopic 3D Blu-ray» در حالت فول اچدي (1080P) و خروجي (استريم) صداي اچدي مانند Dolby TrueHD را كسب كرده است. كارايي آنها در اجراي بازيهاي رايانهاي نيز بهبود يافته است. اما هنوز هيچ جاي نگراني براي به خطر افتادن بازار توليدكنندگان كارتهاي گرافيكي مستقل نيست.
معايب
از همه تعريف و توصيفها و مزاياي گوناگون آنها كه بگذريم، بايد خبر بدي را نيز در مورد آنها اعلام كنيم. يك نوع سوكت جديد ديگر نيز به گروه سوكتهاي مادربوردهاي پشتيبانيكننده پردازندههاي Core و از جمله اين پردازندههاي جديد Core سندي بريج اضافه شده است. پيشتر ما 2 نوع سوكت به نامهاي
LGA 1366 و LGA 1156، براي مدلهاي گوناگون پردازندههاي Core بيشتر نداشتيم. به اين علت كه سري جديد پردازندههاي Core سنديبريج، نيازمند نوع جديد و خاصي از سوكت و چيپست هستند. مادربوردهاي سوكت LGA 1155، جهت پشتيباني از آنها طراحي و به بازار عرضه شدهاند. پس بنابراين ما هماكنون 3 نوع سوكت مادربورد براي پردازندههاي Core داريم. نكته منفي اين امر در اين است كه باعث ميشود كه ما نتوانيم رايانههاي PC نسل پيشين خود را براحتي و بدون تعويض مادربورد، با نسل جديد پردازندههاي جديد سري Core (سنديبريج) ارتقا دهيم. اين سوكتهاي جديد LGA 1155 بر روي مادربوردهايي با چيپستهاي جديد P67 و H67 استقرار يافتهاند. البته پيش از اين برخي شركتهاي توليدكننده مادربورد، ادعا كرده بودند كه برخي مدلهاي موجود مادربوردهاي مخصوص نسل اول پردازندههاي Core i7/i5/i3 آنها از ارتقاء با پردازندههاي جديد سنديبريج پشتيباني به عمل ميآورند، حال با در دسترس قرار گرفتن اين نسل جديد از پردازندهها بايد در عمل تجربه كرد و ديد كه ادعاي آنها تا چه حد صحت دارد.
جمعبندي
اين پردازندهها از خصوصيات برجستهاي برخوردار بوده و سرعتي بيسابقه و قدرت پردازشي فوقالعادهاي را با قيمتي ارزان در اختيار شما ميگذارند و نياز دسكتاپ مركز رسانه (media center) به كارتهاي گرافيكي سطح پايين جهت پاسخگويي به نيازهاي خروجي صوتي و تصويريشان را كاملا مرتفع ميسازند. البته اين تراشهها و چيپستهاي مادربوردهاي مربوط به آنها از قابليتها و كاراييهاي بسيار ديگري نيز برخوردار بوده و محدوديتهايي نيز دارند كه با استفاده عمومي كاربران از آنها بتدريج براي همه مشخص خواهد شد. البته ما نيز سعي خواهيم كرد تا به مرور هر چه بيشتر شما را با اين جزئيات آشنا كنيم.